Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2015 06:20 - Психично разстройство за собствено величие
Автор: psixiatyr Категория: Туризъм   
Прочетен: 2508 Коментари: 1 Гласове:
14

Последна промяна: 22.11.2015 13:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Нарцисизма" е личностно психично разстройство 

От гледна точка на клиничната психология главната черта на хората, страдащи от нарцистично личностно разстройство, е обсебването от идеите за собственото величие. Тe като че ли си създават фалшива самоличност, която въплъщава всичко, за което са мечтали. Такива са Непризнатите Гении, Самозваните поети, Избраниците, Отхвърлените от неблагодарното общество.   Може да изглежда, че Нарцисa има висока самооценка, но това не е така. Неговата самооценка е крайно ниска. В това няма никакво противоречие. Нарцисa е влюбен в своето отражение – в мечтата си за величие и превъзходство. И тъй като той не е избран за владетел на цялото земно кълбо, то реалният живот и неговата личност не го устройват. За да скрият пропастта между реалността и мечтите, този тип хора постоянно разказват приказки за самите себе си, при това внимателно крият истинските факти, мисли и чувства.
                                Ресурси за живот
Всички хора се нуждаят от подкрепата и възхищението на обкръжаващите ги. Но Нарцисите се нуждаят от това в огромни количества. Те цял живот се опитват да предизвикат възторг у останалите. И за да няма проблеми с одобрението, Нарцисa си търси “нарцистичен ресурс”, който може да стане съпруг, партньор, приятел, член на семейството. Да си в ролята на такъв “ресурс” не е лесно. Нали един от признаците на нарцистичното разстройство на личността е неспособността да съчувстваш на другите. Да изобрази съчувствие всеки Нарцисa може много убедително, но реално той не умее да съчувства. Много Нарциси стават психолози, лекари, работят в благотворителни организации, за да поддържат отражение си на Спасител на Всички. В действителност обаче другите хора за тях са просто неодушевени кукли или декори, които ги плашат, ако не могат да установят над тях пълен контрол.

Случва се и това, че Нарцисите прибягват до домашно насилие, за да контролират своите “ресурси”. Но повечето от тях се ограничават с емоционалния шантаж и психологичния натиск. Те не са способни да разберат потребностите на другите, не могат да търпят чуждите недостатъци и с лекота игнорират проблемите на близките си хора, когато това не им е изгодно. Те обичат да се представят загрижени, но често унижават хората със снизходителната си опека и ако не получат необходимото, веднага преминават към обвинения и рязка критика.

Как да разпознаем Нарциса?

Проблемът е в това, че фалшивото отражение на Нарцисa действително може да го направи да изглежда крайно обаятелен и харизматичен човек. Това са хора, които успяват да привлекат вниманието на другите и впечатлителните или неопитните хора могат да попаднат в плен на техния чар.
Но все пак те се отличават с някои характерни черти, които могат да бъдат “разпознати”:
Няма тема, която Нарцисa да не може да превърне в любима: той може да ви изнесе лекция за отглеждането на някакво цвете, в хода на която вие ще разберете какво му е казвала майка му, когато е бил на 5 години, как той се справя с невъзприемчивите си сътрудници в офиса, а също така каква кола си е купил.
 Нарцисите обичат да поучават. Те са готови да ви изслушат, но само ако след това вие им дадете възможност да ви дадат “ценни” съвети, които в случайq че не бъдат спазени, моментално ще ви превърнат в “неблагодарници”.
Всички винаги и за всичко са виновни. Нарцисa умее да предизвиква чувството на вина както никой друг.
Нарцисите не понасят никаква критика – дори и най-конструктивната. Но те не се стесняват да критикуват другите.  В обкръжението на Нарцисa повишеният стрес е норма. В отдела, където той работи, обикновено има често текучество на кадри. Рядко има хора, които са в състояние да запазят спокойствие в негово присъствие.
След известно време хората, които наистина са близки с Нарцисите, започват да страдат от техния натрапчив контрол и експлоатация. При това Нарцисите могат да се окажат толкова добри манипулатори, че често “жертвите” не могат да се усетят толкова бързо. В подобни случаи важното е да не позволявате на Нарцисa да се “промъкне в сърцето ви”, от което той задължително ще се възползва. И да не забравяте, че не всичко, което блести, е злато.
Произход на името на психичното разстройство

Нарцис е един от най-ярките образи в древногръцката митология. Той бил много красив юноша и много жени се опитвали да се домогнат до сърцето му, но той бил безразличен към всички. Когато в него се влюбила нимфата Ехо, той я отблъснал. Отхвърлените жени поискали да го накажат и богинята на правосъдието Немезида чула желанията им. Веднъж, връщайки се от лов, Нарцис видял във водата своето отражение и се влюбил в него. Гледайки красивото си лице той поискал да целуне себе си, без да разбира, че това е само отражението му, и се удавил. На това място пораснали красиви бели и жълти цветя, които сега наричаме нарциси.





Гласувай:
15



1. cecobob - Тук в блога
24.11.2015 12:43
сме много. Не можеш ни преброи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: psixiatyr
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 111132
Постинги: 13
Коментари: 17
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930