Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2014 05:48 - За шизофренията- симптоми и лечение (лекция)
Автор: psixiatyr Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 6798 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 29.12.2014 19:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                   Острата фаза на шизофрения
Oстрата фаза на шизофрения продължава около 6-8 седмици. Очевидно е, продуктивно мислене, отслабването на вниманието, появява се влошаване на паметта. Можете да получите негативни симптоми: човек губи интерес към работата и социална дейност престава да наблюдава появата им, загуба на лична хигиена. Болните стават апатични, липсва им инициатива, не са общителни,загубват интерес към живота.
Имат повишена тревожност, раздразнителност, напрегнатост, съчетана с пълна апатия и загуба на сила. Пациентите са преследвани от страх, те чувстват странно главоболие,имат необичайни преживявания, започват да се изразяват с оригинални идеи за света, за религията, показвайки така нареченото "магическо мислене."
Пациентът може да се оплаче от прекомерно изпотяване или студ, сърцебиене или паузи в работата на сърцето.При внимателното наблюдение на пациента, може да се забележи затруднено извършване рано привични движения и странности в реч (спира по средата на изречението, слуша нещо).
Още по време на тази фаза може да се направи прогноза за хода на заболяването: при пациенти с първи психотичен епизод е успешно и бързо да акостират в болницата, за да имат по-благоприятен курс на шизофрения в бъдеще - до пълна ремисия.
  Фазата на стабилизиране на шизофрения
След острата фаза идва фаза на стабилизация. Тя трае шест или повече месеца. Просто забележими пациенти показват симптоми на психоза, остатъчно съотношение делириум, краткосрочни нарушения на възприятие, постепенно увеличаване на негативността (по заявка, не отговори или прави обратното, ако иска), но също така подобрява неврокогнитивни дефицити (нарушена памет, възприятие, внимание, мислене и т.н.).                                    Рецидив при шизофренията  
Първите симптоми на рецидив при шизофрения
Афективни симптоми (тревожност, раздразнителност, апатия, депресия) Когнитивните симптоми (повишена разсеяност, намаляване на производствената дейност, нарушаване на целенасочени действия) Съгласно статистиката, след първия епизод на психоза, се наблюдава 25% от пациентите рецидив. Малък брой пациенти с шизофрения прогресира непрекъснато след първия епизод - неговите признаци са ясно видими и да растат в продължение на няколко години.
Останалата част от първите два епизода шизофрения работи дискретно. Ако човек получава лечение на шизофрения, вероятността от рецидив е приблизително 20%. Ако лечението се игнорира - вероятността от остри повишения до 70%, като половината от пациентите ще имат много лоша прогноза.
Като цяло, след втория епизод шизофрения изразената прогноза е много по-лоша. Колкото е по-дълго усложняването и експресията на симптомите му, толкова по-трудно е да се справят с него, както и се появяват по-лоши последици за пациента. Психиатрите твърдим, че около 30% от пациентите с шизофрения са в дългосрочна ремисия и са в състояние да водят нормален живот. Още 30% от пациентите с шизофрения потоци са с умерени увреждания; влошено качество на живот, но е в рамките на психологически комфорт зона. В 40% от пациентите с шизофрения работи усилено и е придружено от значително намаляване на качеството на живот (като например социален статус, както и хората с увреждания). За ремисия при шизофрения може да се говори, когато няма признаци на болестта най-малко 6 месеца.
  Има ли случаи на внезапно изцеление на шизофрения?
В литературата, в достатъчно голям брой случаи на внезапно изцеление на пациенти от шизофрения, след всяко събитие, което предизвиква мъжки силен отговор (емоционален стрес, преместване, хирургия, тежка инфекция). Въпреки това, в съвременната медицина, тези наблюдения са много малко, които поражда съмнения относно правилното диагностициране на шизофрения при описаните преди случаи.
Според  мен има само подобряване временно, но няма пълно излекуване.
Шизофрения: фактори, които подобряват прогнозата на заболяването
Нисък индекс на телесна маса
Леки симптоми на шизофренията Наличието на работа,пълноценен живот
Шизофрения: факторите, които влошават прогнозата на заболяването
Семейството има поне един роднина с шизофрения мъжки,или женски индивид Вирусна инфекция Пренесена от майка на плода 5-7 месец от бременността Неблагоприятно раждане (усложнено раждане, обременения в перинаталния период) преди появата на симптомите на заболяването: Шизоиден тип личност Aрогантност към другите,     Ниското ниво на IQ, Нарушения на вниманието и паметта.



Гласувай:
12



1. zemela - Интересен блог, радвам се, че по...
04.06.2015 16:35
Интересен блог, радвам се, че попаднах тук. Поздрави!
цитирай
2. tres1 - Чудесен пример
31.12.2015 13:16
една ярка илюстрация за съвременният начин на мислене и действие при това заболяване / и не само/. Както се вижда отделено е необходимото място на признаците, факторите, рецидивите и т.н., но не става ясно има ли превенция и в какво се изразява тя. Явно това е резултат не само на начина по който мислим ние хората, а и действията, които предприемаме /не само в такава ситуация/ По аналогичен начин функционират и останалите ни инструменти в социалната система наричана общество. Пример полицията не се бори с условията предшестващи и пораждащи престъпност, а с конкретните резултативни прояви. Тоест бие, но не за да няма престъпност, а за да покаже, че се взимат някакви мерки. Същото е и в правораздаването, където се съди не за да има справедливост, а да се покаже, че се прави нещо за нея. За съжаление е така навсякъде .... и в медицината


https://www.youtube/watch?v=VlBo_mx1GPM
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: psixiatyr
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 111108
Постинги: 13
Коментари: 17
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930